Synes godt om på Facebook
- og vær opdateret hele tiden

Forundersøgelse viser ekstra stor samfundsgevinst i Midtjysk Motorvej


PRESSEMEDDELELSE
26. februar 2020 

Forundersøgelsen af anden etape for Midtjysk Motorvej er netop offentliggjort – analysen bekræfter, at projektet har endnu stærkere  samfundsøkonomi med gennemførsel af både den nordlige og sydlige etape – flot forrentning på 5,4 pct. af samfundets investering – store infrastrukturprojekter i Danmark skal bedømmes ud fra de samme beregningsmodeller for ikke at sammenligne æbler og pærer, påpeger Hærvejskomitéen

 

Hent pressemeddelelse og faktaark i Word-format
Download forundersøgelsen

Midtjysk Motorvej er en rigtig god forretning – især når både den nordlige og sydlige etape er gennemført, så den fulde samfundsgevinst slår igennem. Det dokumenteres i forundersøgelsen for den nordlige etape, som Vejdirektoratet netop har offentliggjort.

Sammen med VVM-undersøgelsen for den sydlige etape, som blev offentliggjort i januar, har politikerne dermed et solidt og sagligt grundlag for beslutningen om en langsigtet løsning for den jyske transportkorridor.

“Vi har nu det samlede billede for hele Midtjysk Motorvej, som viser klart og tydeligt, at projektet er en god forretning for samfundet,” siger formand for Hærvejskomitéen,  fhv. MF Poul Andersen (S), medlem af regionsrådet for Region Syddanmark.

Samfundets forrentning af investeringen når helt op på 5,4 pct., når synergierne mellem de to etaper regnes ind.  Med analyser af begge etaper på plads er det saglige grundlag klar til en beslutning, og hele 31 borgmestre fra det meste af Jylland står sammen om en fælles appel om at sætte politisk handling bag det presserende behov.

“Midtjysk Motorvej er den langsigtede løsning, der ikke skal stå alene, men også skal kombineres med udvidelse af E45,” siger Ulrik Wilbek, borgmester i Viborg og medlem af Hærvejskomitéens styregruppe.

”Samtidig har de enkelte kommuner selvfølgelig nogle lokale ønsker til infrastruktur, f.eks. en forbedring af Rute 26 til Aarhus for vores vedkommende i Viborg. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at jeg som borgmester vil kæmpe hårdt for begge dele, så vi også får udvikling udenfor de store byer,” fastslår Ulrik Wilbek.

Hærvejskomiteen påpeger desuden en alvorlig misforståelse i den politiske debat om ”rangordning” af de større infrastrukturprojekter i Danmark. Som det foreløbig eneste projekt er Midtjysk Motorvej beregnet med en ny udgave af Landstrafikmodellen og en revideret samfundsøkonomisk model.

”Man kan ikke sammenligne direkte, før de andre projekter også er beregnet med samme modeller – ellers bliver det en useriøs sammenligning af æbler og pærer,” påpeger Poul Andersen.

For mere information:
Formand for Hærvejskomitéen, medlem af regionsrådet for Region Syddanmark,
fhv. MF Poul Andersen, mobil 23 23 61 50

Medlem af Hærvejskomitéens styregruppe, borgmester Ulrik Wilbek, Viborg,
mobil 40 78 88 00

Sekretariatschef for Hærvejskomitéen, erhvervsdirektør Henrik Hansen,
mobil 40 13 44 74

Presseservice og yderligere baggrundsdata:
Kurt Henriksen, VestKom PR, telefon 40 54 21 33, mail: kh@vestkom.dk

  • NYHEDER

Generalforsamling 11. marts i Billund

Hærvejskomitéen afholder sin årlige generalforsamling:

Mandag den 11. ma Læs mere


Nyhedsbrev med julehilsen

Så blev det tid for et nyhedsbrev med dagens offentliggørelse af forundersøgelse for eventuel udv Læs mere


Nyhedsbrev og julehilsen

Så blev det tid til nyhedsbrev igen - bl.a. med en varm velkomst til vores nye transportminister, r Læs mere