Hærvejsmotorvejen klar til næste store skridt

PRESSEMEDDELELSE

Vejdirektoratet har færdiggjort MKV-analyse (miljøkonsekvensvurdering) for næste store etape af Ny Midtjysk Motorvej, også kaldet Hærvejsmotorvejen
– strækningen Løvel-Klode Mølle nu klar til politisk afklaring af linjeføring –Hærvejskomitéen opfordrer til snarlig beslutning om analyse og anlæg af de resterende etaper, så samfundet kan få fuldt udbytte af investeringen
 

Vejdirektoratet har netop offentliggjort MKV-undersøgelse (miljøkonsekvensvurdering) for Ny Midtjysk Motorvej på strækningen fra Løvel nord for Viborg til Klode Mølle nord for Bording. Denne etape er en del af det store infrastrukturforlig fra 2021, hvor et meget bredt politisk flertal besluttede at anlægge ny fire-sporet motorvej som en del af Ny Midtjysk Motorvej, også kaldet Hærvejsmotorvejen. Vejdirektoratet vil efter otte ugers høring fremlægge endeligt politisk beslutningsgrundlag, og Hærvejskomitéen vil støtte ekspertens faglige vurdering ud fra holdningen, at den bedste vej må vinde.

Den nye MKV-undersøgelse er resultatet af grundigt analysearbejde gennem flere år, hvor Vejdirektoratets eksperter har undersøgt projektets påvirkning af natur og miljø samt beregnet trafiktal og samfundsøkonomi. Analysen viser, at deletapen Løvel-Klode Mølle vil have en såkaldt intern rente i intervallet 1,3-2,6 pct. afhængig af løsning og linjeføring, hvilket isoleret set ligger i den lave ende for et rentabelt projekt. Det beregnede tal gælder dog vel at mærke kun denne afgrænsede deletape og viser dermed ikke den samlede samfundsgevinst, når hele Hærvejsmotorvejen er gennemført fra nord til syd, hvilket Vejdirektoratet også selv understreger.

“Det giver sig selv, at gevinsten er lavere, når man kun regner på en del af projektet. Det ville firkantet sagt svare til, at man vurderede økonomien i Kattegatforbindelsen ud fra en halv bro, der sluttede på Samsø,” påpeger formand for Hærvejskomitéen, adm. direktør Jan Hessellund, Billund Lufthavn.

“Vejdirektoratet har i de samlede analyser dokumenteret en rigtig flot samfundsrente på hele 5,4 pct., når hele projektet er fuldført. Hærvejsmotorvejen er ganske enkelt en god forretning for hele samfundet, og den bør færdiggøres så hurtigt som muligt.”

Ny Midtjysk Motorvej giver bedre adgang og konkurrenceevne til hele det midtjyske industribånd, bedre adgang til Midt- og Nordvestjylland og til hele Vestdanmarks internationale lufthavn i Billund samt større robusthed for nord-syd trafikken i Jylland. Ny Midtjysk Motorvej vil nemlig også fungere som et effektivt alternativ for bilister på E45, så de kan undgå timelange forsinkelser ved f.eks. større ulykker.

Læs resumé af MKV-analysen

Se hele MKV-analysen

For yderligere kommentarer og uddybning – kontakt:

Formand for Hærvejskomitéen, adm. dir. i Billund Lufthavn, Jan Hessellund, mobil 27 78 99 27