Synes godt om på Facebook
- og vær opdateret hele tiden

Sommerhilsen fra formanden: Bilkørsel er ikke længere lig med sort transport


Tiderne skifter, teknologien udvikler sig, og det er på høje tid at gøre op med et gammelt mantra i transport- og miljøpolitik: At individuel bilkørsel er sort, og kun kollektiv trafik er grøn.

Så sort/grønt er det ikke længere – og slet ikke i en meget overskuelig fremtid. Fossilfrie biler står foran det helt store gennembrud, og vi har stadig kun set den spæde begyndelse. Pionérerne hos Tesla har forlængst lært os, at elbiler kan være både fornøjelige og flotte, og nu er de helt store bilproducenter også ved at komme op i gear. Det er simpelthen grundfjeld, der er i bevægelse, og det er jo den slags, der forandrer verden.

De kommende år vil vi se en grøn flodbølge af nye, attraktive bilmodeller, der hverken kører på benzin eller diesel, men tilbyder de samme fordele som traditionelle biler – og mere til. Priserne rasler ned, og rækkevidden øges markant.

Politikere kan beslutte en masse forkromede visioner, men i sidste ende tænker forbrugerne først og fremmest på deres egne transportbehov i hverdagen. Det er jo såre menneskeligt. Nu får de nogle stærke alternativer fra store, seriøse bilproducenter, som kan matche alle tænkelige transportbehov. Hvad enten vi taler bykørsel, længere ture eller f.eks. – som jeg privat har et godt øje til – kørsel med campingvogn. Derfor er salget af grønne biler allerede nu på rekordkurs.

Selv for lastbilerne er der spændende nyheder på vej til at løse problemet med tunge batterier. Måske bliver løsningen såkaldt “Power-to-X”, hvor man kan omdanne, opbevare og “tanke” strøm fra de mange nye havmøller og solceller i form af brint eller elektrofuels. De helt store, danske aktører, bl.a. energiselskabet Ørsted og transportkoncernen DSV, har netop lanceret et meget ambitiøst projekt for en stor brintfabrik med opbakning fra regeringen.

Så om føje år vil spørgsmålet ikke være, hvorfor man skal købe en elbil – men hvorfor dog ikke?

Derfor skal vi væk fra det forældede mantra, at bilkørsel er sort. Folk vil gerne skyde os i skoene, at motorveje repræsenterer en gammeldags løsning på fremtidens problemer, men i virkeligheden er det lige omvendt: Grøn bilkørsel  byder på alle fordelene og al fleksibiliteten i personlig transport til en individuel verden med stort fokus på bæredygtighed. Kollektiv transport er en fantastisk løsning til mange behov, men langtfra til alle. Og vi må aldrig glemme alle de mennesker, der skal have en praktisk hverdag til at fungere udenfor de store byer – langt fra letbaner, metro og en bus på hvert gadehjørne.

Vi skal udvikle et Danmark i bedre balance, bl.a. ved at sørge for god og stabil infrastruktur, som sikrer, at der også er arbejdspladser udenfor metropolerne. Coronakrisen har lært os, at vi f.eks. ikke behøver klumpe os fysisk sammen, og den har åbnet øjnene for kvaliteterne udenfor de store byer. Men efter krisen er det vigtigere end nogensinde at sikre konkurrencekraften hos de eksportvirksomheder, som tjener pengene hjem til vores fælles velfærd. Rigtigt mange af vores vareeksporterende virksomheder er placeret i det midtjyske industribånd, hvor de lider under dårlig infrastruktur. Deres fremtid – i en endnu skarpere, global konkurrence efter krisen – afhænger også af en ordentlig infrastruktur.

Derfor kæmper vi ufortrødent for Midtjysk Motorvej, der er både sund fornuft og grøn fremtid. Asfaltens farve bliver jo nærmest det eneste sorte i projektet, inden det er gennemført. Iøvrigt sker der også her en udvikling, bl.a. via Vejdirektoratets test af klimavenlig asfalt, som regeringen i efteråret besluttede at indføre på statsvejene. Den nye asfalt støjer mindre, holder bedre og byder ikke mindst på mindre rullemodstand, der sænker CO2-udledningen.

Det er endnu et eksempel på, at teknologien udvikles, så vi løbende må revidere vores fordomme. Fremtiden er grøn, og det samme gælder bilkørsel.

Jeg ønsker en god og trafiksikker sommer til alle!

Poul Andersen
Formand for Hærvejskomitéen

 

  • NYHEDER

Jan Hessellund ny formand for komitéen

PRESSEMEDDELELSE 1. september 2021 Adm. direktør Jan Hessellund, Billund Airport, afløser Læs mere


Generalforsamling afventer endelig dato

Corona-pandemien fortsætter som bekendt med at komme på tværs af en masse planlægning, Læs mere


Nyhedsbrev med julehilsen fra formanden

Det Herrens corona-år 2020 går på hæld, og det er tid for årets sidste nyhedsbrev. Læs om d Læs mere